París i Palma cap als 50º

París i Palma cap als 50º

L’índex de canvi climàtic global del 2022 revela influències clares del canvi en les temperatures a Europa occidental. En el progrés actual d’escalfament del planeta, i en un escenari sense adaptació, s’espera que París i Palma, que es troben en una de les zones on més augmenten les temperatures, puguin arribar a ones de calor de 50º. França i Espanya són dos països ja ara molt castigats per les onades de calor. Onades cada cop més llargues i intenses, que afecten no només als residents sinó també als turistes i, per tant, a una indústria molt important per a les dues ciutats.

L’impacte sobre la salut física i mental és especialment important per l’augment de les temperatures i les onades de calor. Les ciutats són especialment vulnerables al canvi climàtic per la gran densitat de població, per l’efecte conegut com a «illa de calor» i els serveis que concentren. Els impactes a la població de les ciutats varien segons l’edat, el gènere i l’estatus socioeconòmic. Per tant, les ciutats són part del problema, però també una part essencial de la solució.

La revista internacional Lancet de desembre de 2023, alertava sobre els efectes creixents del canvi climàtic sobre la salut: «Durant l’any 2022 es van batre rècords de calor a tots els continents. Els adults majors de 65 anys i els nadons menors d’un any, especialment propensos a les conseqüències mortals de la calor extrema, estan ara exposats al doble de dies d’onada de calor que els que haurien experimentat entre 1986 i 2005. L’estiu del 2022 la calor va matar a Europa més de 61.000 persones».

París ha seguit des de fa anys les prescripcions científiques sobre el canvi climàtic i ha elaborat el 2022 el pla «París a 50º». Un pla aprovat per unanimitat de tot el consistori on hi ha 163 regidors i regidores. És un gran esforç per no arribar en aquestes temperatures el 2050 i si s’hi arriba, aplicar accions preventives i urgents per protegir els col·lectius més vulnerables i fer una ciutat més fresca. El passat mes de setembre un grup de científics francesos va confirmar que París pot arribar als 50º en el 2049 si la temperatura global puja 2º.

Segons els observatoris europeus hi ha un 80% de persones a Europa que estan molt preocupades pel canvi del clima, però encara hi ha un 30% (https://climate-adapt.eea.europa.eu/es/observatory) que no estan molt convençuts de com es planteja el problema ni les solucions, i prioritzen primer l’economia per sobre de l’ecologia.

L’àrea metropolitana de París té més de dos milions d’habitants, mentre que Palma no arriba al mig milió. La regió metropolitana de París té més de 12 milions d’habitants i rep 50 milions de turistes a l’any. Mallorca com a regió metropolitana de Palma no arriba al milió d’habitants, però té 14 milions de turistes a l’any. Així i tot, París no fa els seus plans pensant amb els turistes sinó sobretot amb els residents.

La ciutat de Palma forma part de la lliga de municipis espanyols compromesos amb la lluita per un millor clima, però les seves accions són disperses i poc estructurades. Falta l’aposta pel desenvolupament d’un Pla estratègic i sistemàtic, refrendat per tot el consistori i per les principals entitats públiques i socials que vulguin col·laborar.

Un equip d’investigadors i investigadores multidisciplinari hem començat un estudi en profunditat de les dues ciutats europees, París i Palma. Ciutats de diferent mida, morfologia urbana i cultura, però amb una economia molt determinada pel turisme i el comerç internacional, per tant, molt vulnerables a la intensa pujada de les temperatures i les onades de calor. En el nostre equip de Palma s’hi ha afegit Inés Winckler, arquitecta mallorquina establerta a París fa 15 anys.

Per fer aquest estudi comptam amb la col·laboració de l’Ajuntament de París amb el que hem tengut ja la primera reunió, concretament amb Cesar Bouvet, director adjunt del gabinet de la tinent de batle de Polítiques de Ciutat, la Sra Melody Tonolly. Presentarem el procés de l’estudi al llarg de 10 articles en aquest diari, amb l’objectiu de recollir actuacions del millor que fan les dues ciutats i extreure’n lliçons l’una de l’altra. L’estudi se centrarà en l’anàlisi de les actuacions destinades a «refrescar» la ciutat i reduir l’efecte de les onades de calor en la poblacio més vulnerable.

L’estudi més detallat es publicarà a la web de les entitats Palma XXI i la Fundació Iniciatives del Mediterrani, que donen suport a la investigació.

París i Palma cap als 50º

París i Palma cap als 50º / DM

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *